Siekam warzywa i zamykam na zimę do słoików. Ten dodatek do obiadu smakuje i buduje naszą odporność
Kiszonki, dzięki zawartości witaminy C i probiotyków, świetnie wspierają odporność organizmu. Z tego względu co roku na przełomie lata i jesieni robię spore ilości tego dobroczynnego smakołyku. W moim domu największą popularnością cieszy się kiszona czerwona kapusta z marchewką i jabłkiem. To wspaniały dodatek do obiadu, a jego wykonanie jest banalne.
Jak zrobić kiszonkę budującą odporność?
Zrobienie smacznych warzyw do słoika nie zajmie ci dużo czasu. Musisz jedynie rozdrobnić składniki, wymieszać je z przyprawami i poczekać aż zaczną puszczać soki. W tym momencie konieczne będzie już tylko włożenie ich do słoika, zamknięcie go i odstawienie w dość ciepłe miejsce, by mogła rozpocząć się fermentacja. Po kilku dniach smakowity dodatek do obiadu będzie gotowy.
Przepis: Kiszonka z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka
Zdrowe warzywa do słoika stanowiące budujący odporność dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 28 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg czerwonej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 2 nieduże jabłka
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 liść laurowy
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywCzerwoną kapustę starannie poszatkuj. Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Podobne potraktuj jabłka.
- Nastawianie kiszonki z czerwonej kapustyW dużej misce umieść rozdrobnione warzywa i owoce. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Odstaw by puściły soki. Gdy o nastąpi, przenieś do słoika, ubijając przy tym dokładnie – potrzebujesz pozbyć się powietrza. Naczynie zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni.
Jak podawać zdrowy dodatek do obiadu?
Kiszonka z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka pasuje do tradycyjnych potraw obiadowych takich jak panierowane kotlety schabowe, soczyste sznycle z mięsa mielonego czy schab duszony w sosie własnym. Z powodzenie podasz ją też do dań z grilla, pieczonych i smażonych ryb, a nawet jarskich kotletów z jajek. Zdrowe warzywa do słoika możesz także potraktować jako przekąskę i zjeść je z chlebem razowym lub z ulubionymi kanapkami.
Końcówki kiszonek wykorzystuję do przyrządzania smacznych i rozgrzewających zup. W ten sposobów zużywam nie tylko warzywa, ale też zbierającą się na dnie słoika aromatyczną wodę. Taka potrawa ma niepowtarzalny smak i wspaniale wspiera zdrowie.
Inne warianty kiszonki z kapustą czerwoną
Do przygotowania smakowitego dodatku do obiadu możesz również użyć innych przypraw. W tej kompozycji dobrze sprawdzi się posiekany koperek, rozgnieciony czosnek czy młotkowany pieprz czarny.
Do czerwonej kapusty, marchewki i jabłka możesz jeszcze dodać np. tarte buraki czy korzeń pietruszki. Słodki owoc z powodzeniem zastąpi też gruszka.